arrow arrow

Fibran geo

image

Камена волна Fibran geo

Напредната производствена технологија му дозволува на Fibran да понуди производ со исклучителни својства и квалитет. Единствениот распоред на влакната и постојаната хемиска композиција, осигуруваат стандардност во дебелината и густината, и уште повеќе согласност со правилата на околината.

Својства на камената волна Fibran geo

 • Природен еколошки производ – Воланта е направена од минерали кои доаѓаат од земјата. Процесот на производство го прави производот близок до природата.
 • Отпорност на влага – Минералите во форма на волна се неосетливи на влага и корозија. Исто така таблите произведени со специјален третман не апсорбираат вода.
 • Отпорност на оган – Камената волна е незапалива благодарејќи на својата хемиска природа. Заштитата од оган е единствената која ја има во однос на другите материјали, и затоа единствено се препорачува како метеријал за заштита од пожари.
 • Димензионална стабилност-механичка јачина – Неоганското потекло на репро материјалите за производство на камената волан осигуруваат стабилност во било какви временски услови. Благодарејќи на производствената технологија таблите имаат одлична дополнителна јачина, вклучително компресивноста и растегливоста.
 • Звучна изолација – поставеноста на влакната и нивната поставеност внатре во камената волна го прават Fibran geo еден од најдобрите звучни изолациони материјали.
 • Неотровна и антибактериска – Камената волна е хемиски неутрална, не содржи никакви надразнувачки или корозивни цубстанци. Камената волна Fibran geo не е погодно тло за пазвивање на бактерии или микроорганизми.

Примена на камената волна Fibran geo

 • Fibran geo во градежништвото

  Со развојот на технологија на градба и архитектура, станува се појасно дека модерната зграда мора да има:

  • добра термичка изолација (за заштеда на енергија и уште повеќе за заштита на околината)
  • звучна изолација (за нормално работење и живеење)
  • заштита од пожар (за безбедност на луѓето и објектите)

  Единствената комбинација на својствата која ги има камената волна ја прават единствено решение за горе наведените услови.

 • Fibran geo во индустријата

  Одамна е докажано дека примената на термичката изолација во индустријата е од многу висока важност. Fibran geo ја нуди една од најдобрите солуции за овие потреби. Високите температури кај индустриските апликации, во многу случаи сложените еколошки услови, ја прават камената волна Fibran geo незаменлива алатка во рацете на инженерите.

 • Fibran geo во бродоградителството

  Во оваа индустрија многу строгите правила за огнозаштита ја прават камената волна Fibran geo единствено решение за звучна и термо изолација на бродовите.

Камената волна е произведена со топење на вулканските камења

Производството на камета волна се врши со топење на вулканските камења на температура помеѓу 1500° – 1600° C за да се добие лава. Лавата потоа се врти за да се добијат влакна кои се собираат и дистрибуираат на контролоран начин за да се произведат хомогенизирани во густина табли и ролни. Овој навидум едноставен процес е возможен само со примена на највисоко ниво на технологија во производството, се со цел да осигури камената волна Fibran geo да ги има најдобрите квалитети на хемиската композиција и димензиите на влакната.

close me

Термоизолирање одвнатре на објектот

Овиј начин се практикува единствено во случаеви кога е невозможно да се работи однадвор, во случаеви на голема висина (кај стамбени згради), проблеми со соседи, неможност за пристап и слично.

close me

Сендвич ѕид

Во мианатото, а во некои случаи и сега е доста практикуван начин на изолирање, најмногу форсиран од т.н. стари мајстори и градежници заради подолга работа и можност да се покријат евентуални грешки.

close me

Надворешна термо фасада TERMOPOR

close me

Како се лепи TERMOPOR-F?

 • image

  1.Површината (туле, бетон и сл.) на која ќе се лепи TERMOPOR-F, мора да биде исчистена одпрашина и поголеми нерамнини.

 • image

  2.Во подножјето на ѕидот се поставува цокл профил чии димензии зависат од дебелината на TERMOPOR-F табелите, на пример ако се користат табли со дебелина од 50mm, тогаш цокл профилот мора да биде со дебелина од 53mm.

 • image

  3.Цокл профилот на ѕидот се прицврстува со стандардни шрафови и типли. Евентуално како замена на цокл профилите може да послужи и дрвена летва чија дебелина одговара на дебелината на TERMOPOR-F таблите, кои се користат за термоизолација.

 • image

  4.Долж прицврстената цокл шина на ѕидот се лепи рабиц мрежичка, чиј долен крај после поставувањето на првата табла се превртува на неа. За лепење на мрежичката на мрежичката се користи лепило за стиропор.

 • image

  5.TERMOPOR-F 20kg/m³ таблите се лепат на ѕидот на тој начин што лепилото рамномерно се распоредува по сите ивици на таблата и плус на уште неколку места по таблата.

 • image

  6. Секој нов ред отпочнува на половина од долната табла.

 • image

  7.Откако ке се заврши со летење на TERMOPOR-F таблите, на надворешните ивици на сите отвори на фасадата (врати, прозорци и др.) се преминува на лепење на аголни ПВЦ профили со мрежичка.

 • image

  8.На залепените TERMOPOR-F табли се нанесува слој од лепило и во него се втиснува рабиц мрежа(5x5mm). Рабицот се поставува така да има преклоп.

 • image

  9.Со додавање на малку леписо се оди на завршно глетување, а после 24 саати, со ваљак се нанесува на целата површина слој од темелната (грунд) маса.

 • image

  10.Неколку часови одкако ке се заврши со нанесувањето на основниот грунд, може да се отпочне со нанесување на завршниот слој на фасадата, при што користиме глетарица.

close me

Топлотна изолација на под

 • image

  1.подлогата мора да се исчисти и израмни

 • image

  2.да се третира површината со прајмер - ладен премаз(доколку има потреба од хидроизолација)

 • image

  3.се поставува xидроизолацијата (доколку има потреба од хидроизолација)

 • image

  4.се поставува дилетациона лента

 • image

  5.се поставуваат Termopor таблите со густина од 30кг/м³(во два слоја е идеално)

 • image

  6.се покриваат со ПЕ фолија

 • image

  7.се изведува бетонскиот слој (се препорачува употреба на тенка арматурна мрежа)