arrow arrow

Често поставувани прашања

 • Како да го избереме TERMOPOR за фасада

  мора да биде 20 кг/м3 густина, без рециклиран материјал и со ознака според ЕН ЕПС 100

 • Какви треба да бидат лепилата кои се користат за термофасада

  • да имаат гаранција за адхезија со термоизолациониот материјал
  • носивост
  • еластичност
  • лесна припрема
  • јачина на притисок
 • Како да се избегнат пукнатините околу прозорците

  врз нормалното рабицирање на фасадата, дополнително се армираат со рабиц мрежа дијагоналите околу отворите

 • Зошто не е препорачливо користењето на темни интензивни бои на фасадат

  Темните бои доведуваат до загревање на површината, која се концентрира само на површинскиот слој над термоизолациониот материјал, кој што пак го спречува продирањето на топлината во ѕидот. Тоа манифестира термички оптеретувања и појава на т.н. бледеење на фасадата.

 • Колку е нормалниот век на траење на една термо фасада

  нејзината долготрајност зависи од 2 фактора, и тоа дали се употребени материјали кои се специјални за термофасада ( на пр. Дали наместо лепило за термопор се користи обично лепило за плочки, и сл.) и второ од самиот изведувач на фасадата кој мора да биде професионална фирма со искуство. Инаку огромен број на фасади се во функција веќе повеќе од 45 години, но има и такви кај кои проблемите се манифестираат веднаш после 2-3 месеци.

 • Колку е заштедата кај една прописно изолирана куќа?

  Според сите параметри и истражувања изолираната куќа троши и до 60% помалку енергија за греење и ладење

 • Колку чини материјалот за 1 м2 на TERMOPOR термофасад

  просечно 1 м2 TERMOPOR термофасада ќе ве чини од 6,50 до 8,00 евра, тука влегуваат само материјалите потребни за TERMOPOR термофасада, значи:

  • TERMOPOR EPS дебелина: мин. 70 мм
  • типли
  • рабиц мрежа
  • лепило MARMODOM FL 100
  • цокл шина
  • ќош лајсни
  • лепило MARMODOM FL 100 СТ

  тука не влегува работна рака, завршна фасада ( лик) на објектот

close me

Термоизолирање одвнатре на објектот

Овиј начин се практикува единствено во случаеви кога е невозможно да се работи однадвор, во случаеви на голема висина (кај стамбени згради), проблеми со соседи, неможност за пристап и слично.

close me

Сендвич ѕид

Во мианатото, а во некои случаи и сега е доста практикуван начин на изолирање, најмногу форсиран од т.н. стари мајстори и градежници заради подолга работа и можност да се покријат евентуални грешки.

close me

Надворешна термо фасада TERMOPOR

close me

Како се лепи TERMOPOR-F?

 • image

  1.Површината (туле, бетон и сл.) на која ќе се лепи TERMOPOR-F, мора да биде исчистена одпрашина и поголеми нерамнини.

 • image

  2.Во подножјето на ѕидот се поставува цокл профил чии димензии зависат од дебелината на TERMOPOR-F табелите, на пример ако се користат табли со дебелина од 50mm, тогаш цокл профилот мора да биде со дебелина од 53mm.

 • image

  3.Цокл профилот на ѕидот се прицврстува со стандардни шрафови и типли. Евентуално како замена на цокл профилите може да послужи и дрвена летва чија дебелина одговара на дебелината на TERMOPOR-F таблите, кои се користат за термоизолација.

 • image

  4.Долж прицврстената цокл шина на ѕидот се лепи рабиц мрежичка, чиј долен крај после поставувањето на првата табла се превртува на неа. За лепење на мрежичката на мрежичката се користи лепило за стиропор.

 • image

  5.TERMOPOR-F 20kg/m³ таблите се лепат на ѕидот на тој начин што лепилото рамномерно се распоредува по сите ивици на таблата и плус на уште неколку места по таблата.

 • image

  6. Секој нов ред отпочнува на половина од долната табла.

 • image

  7.Откако ке се заврши со летење на TERMOPOR-F таблите, на надворешните ивици на сите отвори на фасадата (врати, прозорци и др.) се преминува на лепење на аголни ПВЦ профили со мрежичка.

 • image

  8.На залепените TERMOPOR-F табли се нанесува слој од лепило и во него се втиснува рабиц мрежа(5x5mm). Рабицот се поставува така да има преклоп.

 • image

  9.Со додавање на малку леписо се оди на завршно глетување, а после 24 саати, со ваљак се нанесува на целата површина слој од темелната (грунд) маса.

 • image

  10.Неколку часови одкако ке се заврши со нанесувањето на основниот грунд, може да се отпочне со нанесување на завршниот слој на фасадата, при што користиме глетарица.

close me

Топлотна изолација на под

 • image

  1.подлогата мора да се исчисти и израмни

 • image

  2.да се третира површината со прајмер - ладен премаз(доколку има потреба од хидроизолација)

 • image

  3.се поставува xидроизолацијата (доколку има потреба од хидроизолација)

 • image

  4.се поставува дилетациона лента

 • image

  5.се поставуваат Termopor таблите со густина од 30кг/м³(во два слоја е идеално)

 • image

  6.се покриваат со ПЕ фолија

 • image

  7.се изведува бетонскиот слој (се препорачува употреба на тенка арматурна мрежа)