arrow arrow

TDS XPS FR 500-L

Опис:

FIBRAN XPS FR 500-L е термо изолациона табла направена од екструдиран политирен, со мазна површина, си со ’хут’ краеви, заради избегнување на термо мостови.

Апликации:

Термо изолацијата овозможува безусловна заштита во влажна околина, или во состојба на високи механички оптеретувања.

 • Термо заштита на тешко оптеретени индустриски подови
 • Термо заштита на тешко оптеретени рамни покриви
 • Термо заштита врз осетливи градешни инжинерски констрикции
 • Термо заштита на подови на ладилници

Квалитет:

Производите се во согласност со:

 • EN 13164
 • EN 13501 – 1
 • EN ISO 11925-2: 2002

И со следните потврдени лаботатории:

 • ZAG Љубљана
 • FIW Минхен
 • MPA BAU Хановер

Заштита на околината:

 • Производот FIBRAN ECO RF 500-L е произведен со агенси кои се благопријатни за коколината
 • Сѐ 100% погодни за рециклажа

Технички карактеристики:

XPS – EN 13164 – T1 – CS(10/Y)500 – DS(TH) – WD(V)3

Вредности; Мерки EN стандарди 500-L
Завршеток L
Површина Мазна
Димензии на таблата mm EN 822 1250/600
Толерантна дебелина EN 823 T1
Декларирана вредност на сила на компресија со 10% kPa EN 826 500
Декларирана термо проводливост (после 25 години) 20mm≤d≤30mm W/(m*K) EN 12667 0.033
40mm≤d≤50mm 0,036
≥60mm 0,038
Абсорпција на вода со дифузија vol % EN 12088 3
Фактор на отпорност при дифузија на пареа (-) EN 12086 150-50
Температура на користење ° C Од -50 до +75
Реакција на оган Класа EN 13501-1 E

Објаснување на кодот во согласност со 13164:

 • XPS – кратенка за екструдиран полистирен
 • EN 13164 – број на европскиот стандард за екструдиран полистирен
 • Ti – декларирано ниво на толеранција на дебелината
 • CS(10/Y) – декларирана сила на компресија кај 10% деформација
 • DS(TH) – деклариран степен на димензионална стабилност под специфична температура и услови на влажност
 • TRi – сила на растеглување перпендикуларно на лицето σm
 • WL(T)i – деклариран степен на абсорбција на вода при целосно потопување
 • WD(V)i – деклариран степен на абсорбција на вода при дифузија
 • Mui – деклариран фактор на отпор на водена пареа
close me

Термоизолирање одвнатре на објектот

Овиј начин се практикува единствено во случаеви кога е невозможно да се работи однадвор, во случаеви на голема висина (кај стамбени згради), проблеми со соседи, неможност за пристап и слично.

 • собите се загреваат многу брзо
 • дадената изолација ја намалува собата (просторијата)
 • надворешниот ѕид е ладен и погоден за создавање на влага, кондензација која со тек на времето ја уништува фасадата
 • самата изведба внатре во станот е многу комплицирана доколку е населен
 • изложен на ризик за создавање на термо мостови, кондензација, влага и мувла
close me

Сендвич ѕид

Во мианатото, а во некои случаи и сега е доста практикуван начин на изолирање, најмногу форсиран од т.н. стари мајстори и градежници заради подолга работа и можност да се покријат евентуални грешки.

 • исклучително скап систем на градба (двапати ѕид, плус елементи за вентилирање, и прицврстување на термоизолационата фасада)
 • бавен систем
 • неможност да се проконтролира дали изолацијата е поставена насекаде рамномерно
 • опасност од "лизгање" на термоизолацијата, и создавање на "дупки" без изолација
 • термо мостови и ладни места на самата фасада
close me

Надворешна термо фасада TERMOPOR

 • најдобриот, наједноставниот и релативно најекономичниот начин на термоизолирање на објектите. Систем во функција во Германија уште пред 50 години, и моментално најупотребуван во ЕУ. Основен елемент на термоизолирање е ТЕРМОПОР со густина од 20 kg/m3 и дебелина не помала од 70mm
 • надворешниот ѕид е сув и топол, со што се зголемуваат термичките перформанси, а се елиминираат термо мостовите
 • со елиминацијата на термо мостовите го снемува и ризикот од појава на влага и мувла на фасадата
 • лесен и многу брз систем на термоизолација
 • инвеститорот е 100% сигурен дека објектот е прописно изолиран
 • заштедата за греење е до 40%
close me

Како се лепи TERMOPOR-F?

 • image

  1.Површината (туле, бетон и сл.) на која ќе се лепи TERMOPOR-F, мора да биде исчистена одпрашина и поголеми нерамнини.

 • image

  2.Во подножјето на ѕидот се поставува цокл профил чии димензии зависат од дебелината на TERMOPOR-F табелите, на пример ако се користат табли со дебелина од 50mm, тогаш цокл профилот мора да биде со дебелина од 53mm.

 • image

  3.Цокл профилот на ѕидот се прицврстува со стандардни шрафови и типли. Евентуално како замена на цокл профилите може да послужи и дрвена летва чија дебелина одговара на дебелината на TERMOPOR-F таблите, кои се користат за термоизолација.

 • image

  4.Долж прицврстената цокл шина на ѕидот се лепи рабиц мрежичка, чиј долен крај после поставувањето на првата табла се превртува на неа. За лепење на мрежичката на мрежичката се користи лепило за стиропор.

 • image

  5.TERMOPOR-F 20kg/m³ таблите се лепат на ѕидот на тој начин што лепилото рамномерно се распоредува по сите ивици на таблата и плус на уште неколку места по таблата.

 • image

  6. Секој нов ред отпочнува на половина од долната табла.

 • image

  7.Откако ке се заврши со летење на TERMOPOR-F таблите, на надворешните ивици на сите отвори на фасадата (врати, прозорци и др.) се преминува на лепење на аголни ПВЦ профили со мрежичка.

 • image

  8.На залепените TERMOPOR-F табли се нанесува слој од лепило и во него се втиснува рабиц мрежа(5x5mm). Рабицот се поставува така да има преклоп.

 • image

  9.Со додавање на малку леписо се оди на завршно глетување, а после 24 саати, со ваљак се нанесува на целата површина слој од темелната (грунд) маса.

 • image

  10.Неколку часови одкако ке се заврши со нанесувањето на основниот грунд, може да се отпочне со нанесување на завршниот слој на фасадата, при што користиме глетарица.

close me

Топлотна изолација на под

 • image

  1.подлогата мора да се исчисти и израмни

 • image

  2.да се третира површината со прајмер - ладен премаз(доколку има потреба од хидроизолација)

 • image

  3.се поставува xидроизолацијата (доколку има потреба од хидроизолација)

 • image

  4.се поставува дилетациона лента

 • image

  5.се поставуваат Termopor таблите со густина од 30кг/м³(во два слоја е идеално)

 • image

  6.се покриваат со ПЕ фолија

 • image

  7.се изведува бетонскиот слој (се препорачува употреба на тенка арматурна мрежа)